THE MORRISON IS REGISTERED UNDER THE LEED® RATING SYSTEMS AND TARGETING GOLD CERTIFICATION.

 

A Greener Building. LEED buildings save energy, water, resources, generate less waste & support human health

The Morrison

 

The Morrison comprises five 4-storey residential buildings that total 40 residential units + 8 lock off units and is targeting Gold level certification under the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) for Midrise rating system. The project is located on the south end of North Vancouver near Moodyville park, in the newly developed Moodyville community in Lower Lonsdale. These residential units offer owners access to street level as well as rooftop patios.

 

Innovation and Design Process (ID)

 

The Project team followed an integrated design process (IDP) that included all-encompassing meetings conducted early in the design process to evaluate the Projects Green Building objectives and potential strategies. The Project team will be implementing a durability plan verified by a third-party, that included the building enclosures and moisture control measures. A training session that involved representatives from plumbing, mechanical and insulation contractors was held to go over green building strategies for the building and highlight the key features of the project.

 

Location and Linkages (LL)

 

The Project’s location provides a number of sustainability benefits. Sited on previously developed urban land, the Project avoids negative impacts on prime farmland, wetlands, parks, ecologically sensitive areas and habitats for threatened or endangered species. Utilizing previously developed urban land the team eliminated the need for added urban infrastructures. The projects location is in the vicinity of multiple urban parks and community amenities such as health services and shopping. The Moodyville park nearby will also be undergoing construction with added community benefits.

 

Sustainable Sites (SS)

 

Multiple modes of alternative transportation will be encouraged. The Project is centrally located in North Vancouver and within close proximity to the existing transit system’s bus network. The Project will provide bike storage for the building occupants, enabling active, low-impact transportation for all who use the building. Anticipating the grown of electric vehicle use in the region, the Project will be future-ready, with ample charging apparatus and dedicated charging stations at assigned parking stalls.

 

The Project will show stewardship in land conservation by developing a dense construction of over 40 units per acre. An erosion and sedimentation control plan will be implemented to reduce pollution from construction activities. Permanent erosion control retaining walls we be implemented to reduce rainwater runoff on the site.

 

Water Efficiency (WE)

 

With dual flush toilets, low-flow faucets, showerheads and appliances, the building’s plumbing fixtures are projected to reduce water use considerably compared with industry baselines. The landscaping will be designed to minimize water usage and the need for irrigation equipment, further enabling water savings. Together, the significant savings in water used for plumbing and irrigation will significantly reduce the burden on municipal water supply and wastewater systems, as compared to conventional practices.

 

Energy & Atmosphere (EA)

 

The Project is set to achieve the energy savings required by the City of Vancouver’s LEED requirements, at a minimum. Strategies utilized during design to reduce the energy consumption of the building included but were not limited to reduced window-to-wall ratio, energy efficient lighting and mechanical equipment, and low-flow plumbing fixtures. To minimize the Project’s contribution to global warming and ozone depletion, the base building’s heating, ventilation systems will use equipment which releases limited carbon dioxide and ozone-depleting substances, and which does not use CFC-based nor HCFC-based refrigerants. EnergyStar-certified appliances are provided as part of the appliance packages.

 

Material & Resources (MR)

 

The environmental impact of building materials and products will be considered during design and construction, such as been locally manufactured, having a high-recycled content, emitting minimum VOC. FSC-certified wood flooring and low-emitting carpet will be installed. Off-site fabrication will be utilized for all roof, floor and exterior wall components. By using panelized or prefabricated pieces the site will limit waste generation from cuts. While 100% of the paints will have a low-VOC content, 90% of it will be zero-VOC. During the construction process, waste generated on-site will be separated and hauled to facilities for recycling, reuse or other sustainable end-uses, thereby diverting it from landfills.

 

Indoor Environmental Quality (EQ)

 

In order to promote healthy indoor air and enhanced occupants comfort, smoking will be prohibited within the building’s common areas. Additionally, an Indoor Air Quality Management Plan will be developed and implemented during the construction of the Project to reduce indoor air quality problems potentially resulting from construction. The Project has been designed with an enhanced outdoor air ventilation system. A third party will conduct performance testing measures to ensure that buildings systems meet indicated compliance levels. A full flush of the buildings air will be conducted before the buildings occupants will take over to eliminate any remaining contaminants from construction.

 

Awareness and Education (AE)

 

Various steps have been taken to share the Project’s Green Building successes and advocate for a greener built environment, such as developing this web page, publishing an article in the newspaper and displaying our LEED certification signage.

 

If you have any specific questions or comments about this project or LEED in general, please feel free to contact us at Sébastien Garon Architecture + Design (info@sgad.ca) as we would like to hear from you.

The Interiors

VIEW INTERIORS

UP NEXT